Boktips

Läs Lyssna Lär

Det här är inte tips om en bok utan om böcker i allmänhet utifrån aspekten tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning och då främst om lättlästa böcker.

Det finns flera förlag som ger ut lättlästa böcker, från de enklaste böcker med bilder och bara några få ord på varje sida till böcker med mer text. En del av böckerna finns på olika läsnivåer som till exempel den ena boken på bilden En oväntad vänskap som finns både som lättläst på 108 sidor och i en lightversion på 48 sidor.

Nedan finns en lista på förlag som ger ut lättlästa böcker. Ett gott råd är att gå till biblioteket och leta på hyllorna med lättlästa böcker. Urvalet är stort. Böckerna kan finnas på olika hyllor och platser, så be gärna bibliotekarierna om hjälp och råd. Bilderna här är exempel från Bjärreds bibliotek.

Till en del av böckerna utgivna för några år sedan finns också en cd-skiva med texten inläst. Eftersom det är färre idag som har mediaspelare och kan lyssna på boken på det sättet, har förlagen slutat att producera cd. Lättlästa ljudböcker finns till exempel på storytel.com och nextory.com och på lylli.se för digitala barnböcker med ljud och bild.

Mycket finns på Legimus som är en gratistjänst för personer som har någon form av funktionsnedsättning och som av olika skäl inte kan läsa eller har svårt att läsa tryckt text. Tillgång till Legimus ges via biblioteken.

För den som inte kan läsa, är naturligtvis möjligheten att lyssna ett utmärkt alternativ, men att bläddra i en fysisk bok ger en speciell känsla, så varför inte låna den fysiska boken på bibliotek och lyssna på texten via till exempel Legimus?

Exempel på förlag som ger ut lättläst

https://www.argasso.se/

https://www.hegas.se/

https://www.nyponochviljaforlag.se

https://ll-forlaget.se

Siv Bergström Stanzel